duminică, 16 mai 2010

ROGVAIV

Roşu Oranj Galben Verde Albastru Indigo Violet
ROŞU ORANJ GALBEN VERDE ALBASTRU INDIGO VIOLET


CUM SE PRODUCE PERCEPEREA CULORILOR?

ROGVAIVCulorile joaca un rol vital in perceperea lumii inconjuratoare. Atunci cand razele de lumina patrund printr-o prisma, ele sunt decompuse in fascicole luminoase de diferite culori apartinand unui spectru de baza (ROGVAIV - culorile curcubeului; rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet). Fiecare culoare apartinand acestui spectru este caracterizata de o anumita lungime de unda, care determina modul in care culoarea este pereceputa la nivelul creierului. Ochiul si creierul uman prelucreaza si deodifica informatia primita si reusesc sa determine culoarea transmisa prin intermediul razelor reflectate de obiecte. Receptorii luminosi sunt cei care transmit informatiile de la nivlul ochiului spre creier si joaca un rol important in crearea si perceperea senzatiei de culoare.

GLOBUL OCULARProcesul perceperii culorilor incepe la nivelul retinei. Aceasta contine milioane de celule fotoreceptoare unele sub forma de bastonase, altele sub forma de conuri care sunt foarte sensibile la semnalele luminoase. Aceste celule recepteaza informatia primita prin intermediul razelor de lumina si o transforma in impulsuri nervoase ce sunt transmise mai departe spre cortexul cerebral prin intermediul nervului optic.

Celulele cu bastonase sunt responsabile de pereceptia in intuneric si semi-intuneric si au deci un rol important in adaptarea vederii la conditii de iluminare insuficienta.
Celulele cu conuri, sunt responsabile in distingerea cu mare acuitate a culorilor fiind sensibile la diversele intensitati luminoase.

Exista trei tipuri de celule cu conuri, fiecare la raze cu diferite lungimi de unda si anume: unde lungi, medii si scurte (corespunzand culorilor: rosu, albastru si verde). Aceste celule, impreuna cu alte celule nervoase specializate, transmit informatia necesara creierului pentru perceperea culorilor. Fiintele umane pot percepe pana la 7.000.000 de culori. In ceea ce priveste animalele, majoritatea percep mai putine culori decat oamenii, dar sunt si unele exceptii. Pasarile pot percepe circa cinci pana la sapte culori, in timp ce crocodilii disting doar alb, negru si diferite nuante de gri.

CUM SE PRODUCE PERCEPEREA CULORILOR

ScienceLine.ro - august 2006

Rosu-descîntec: Flori de mac

Floarea albastra, o lacrima de trandafir

George Enescu - Rapsodia Romana (op.2)

Romania - de-a dreptul superba

Ivan Shishkin paintings -Иван Иванович Шишкин.

Pictures - N.Grigorescu

gheorghe iliescu

 

Gheorghe Iliescu (1906-1988), pictor şi grafician, dăruit total artei, a cărui creaţie, desfăşurată timp de peste 50 ani, dezvăluie o personalitate puternică, echilibrată, ne-a surprins de fiecare dată prin calitatea, rafinamentul unităţii şi sinceritatea trăirilor sale, impunând admiraţie şi respect. Apreciat ca unul dintre artiştii adânc legat de tradiţia clasică a picturii româneşti, Gh. Iliescu a păstrat în arta sa măsura unei viziuni realiste, o exprimare firească, intens lirică, nefiind atras de noile curente artistice ale vremii.
Sub penelul său, au căpătat diverse întruchipări plastice, temele universului său fascinant - natura, oamenii şi credinţa, puse expresiv în valoare prin utilizarea unor sensibile acorduri cromatice, a unor structuri clare şi închegate, cu un lirism mereu prezent, sub semnul bucuriei de a trăi. prof.Minodora Ursachi-muzeograf

POIANA NARCISELOR

FORŢA NATURII

Aurora BOREALA.WMV

Thomas Kinkade ☼The Four Seasons

Thomas Kinkade - 'Luminist Slideshow'

Thomas Kinkade's Pastorale

JEAN PICTEAZĂ

CURCUBEU PESTE CRAIOVA